Bolest koja tinja – osteoporoza!

“Imam 53 godine. Iz čiste radoznalosti, podvrgla sam se osteodenzitometrijskom pregledu kostiju u lokalnoj apoteci. Na veliko iznenađenje, rezultati su pokazali značajno smanjenje koštane mase. Do sada nisam primijetila nikakve tegobe, koje bi me upozorile na problem sa kostima, ali se plašim jer znam da u većini slučajeva, osteoporoza završava prelomom kosti. Da li je moguće preventivno djelovati i spriječiti dalje propadanje koštane mase?”
Pogledajte odgovor

Osteoporoza je najozbiljniji zdravstveni rizik nakon menopauze. Nastaje zbog postepenog gubitka kalcijuma i nepravilne pregradnje kostiju, a najčešći razlog njene pojave je manjak polnih hormona. Smatra se da je svaka treća žena nakon menopauze zahvaćena ovom bolešću, a rizik od preloma je čak do 50 %. Učestalost ove bolesti kod muškaraca je manja, ali nije zanemarljiva!

Smanjena količina koštanog tkiva, porozne, krhke i lako lomljive kosti, uzrokuju otežanu pokretljivost, bolove u kostima i slabost mišića. Postepeno dovodi do gubitka visine i pognutosti i konačno, preloma kostiju.

Prvi i najznačajniji korak u liječenju i prevenciji osteoporoze je nadoknada kalcijuma kao osnovne gradivne komponente koštane mase. Uz kalcijum neophodni su i vitamin D i magnezijum. Najbolji način je da dopunu kalcijuma uzimate u vidu doziranih  tabletiranih oblika, jer ćete jedino tako znati koliko kalcijuma ste unijeli u organizam. Naravno da još uz njih treba povećati i unos namirnica koje su bogate kalcijumom. Dnevne potrebe organizma za kalcijumom za žene preko pedesete iznose 1500 mg.

Lifeline® OsteoSTOP K2 je preparat koji predstavlja izvrsnu potporu kostima. Sadrži kalcijum, magnezijum i vitamine D3 i K2 neophodne za prevenciju i liječenje osteoporoze. Kalcijum je u obliku citrata tako da se vrlo lako resorbuje u organizmu i ugrađuje u kosti. OsteoSTOP K2 se preporučuje kako ženama u menopauzi, tako i osobama kod kojih postoje faktori rizika. Nakon 2-3 mjeseca upotrebe, preporučuje se ponovna provjera čvrstine kostiju metodom osteodenzitometrije. Nadopuna kalcijuma u vidu dijetetskih proizvoda preporučuje se i uz konvencionalnu terapiju liječenja osteoporoze.

X
Add to cart