Intimno zdravlje žene

Vaginalna flora čini najvažniju prirodnu zaštitu žene od urogenitalnih infekcija. Sastavljena je od „dobrih“ mikroorganizama, među kojima preovladavaju laktobacili, koji stvaraju nepovoljne uslove za rast i razvoj uzročnika bolesti.

Kod novorođenčadi vaginalna flora je sterilna, ali vrlo brzo nakon rođenja naseljavaju se različiti sojevi mikroorganizama, kao što su stafilokoki, streptokoki, E. coli i laktobacili. Svi ti mikroorganizmi žive u skladu jedni s drugima i održavaju zdravlje vaginalne sluznice, s blago kiselom pH vrijednošću koja iznosi između 4 i 4,5 te štiti od patogenih bakterija ili gljivica.

Narušena ravnoteža vaginalne mikroflore otvara put razvoju urogenitalnih infekcija

Izloženost stresu, česta promjena partnera, upotreba antibiotika, lokalna kontracepcijska spermicidna sredstva, agresivna sredstva za održavanje higijene, hormonske promjene u menopauzi i trudnoći, prisustvo šećerne bolesti, poremećaj imuniteta kao i niz drugih faktora, mogu smanjiti kvalitet vaginalne mikroflore. Iako narušena ravnoteža vaginalne mikroflore nije bolest, otvara put razvoju urogenitalnih infekcija, a učestale infekcije povezane su sa razvojem urogenitalnih bolesti.

U svijetu, oko 300 miliona žena godišnje oboli od neke urogenitalne infekcije, a svega 30-40% žena ima zdravu vaginalnu floru. Žene su, u svakom životnom dobu, izložene riziku od urogenitalnih infekcija. Najčešće se radi o bakterijskoj vaginozi, vaginalnoj kandidijazi ili trihomonijazi.

Do 19. godine svaka četvrta djevojka ima tegobe s vaginalnim sekretom. Učestalost bakterijske vaginoze kod djevojaka koje nisu imale odnos je 18%, dok kod polno aktivnih djevojaka iznosi oko 28%.

Trudnice, kao posebno osjetljiva grupa, imaju pojačan rizik za razvoj ponovljenih urogenitalnih infekcija, što može doprinijeti razvoju komplikacija ili prijevremenom porođaju. Zato je jako važno da žena u ovom periodu svog života održava zdravu vaginalnu mikrofloru kao prirodnu obranu od genitalnih infekcija.

Žene u reproduktivnom periodu najčešće imaju poremećenu vaginalnu floru, što doprinosi ponavljanju infekcija i komplikacija, pa i razvoju neplodnosti.

U postmenopauzi, žene imaju stanjenu vaginalnu sluznicu i smanjenu količinu zaštitnih supstanci i kiselina koje proizvode laktobacili radi zaštite. Posljedica su česte urogenitalne upale sa nizom subjektivnih neugodnih tegoba, posebno ako se razvije sekundarna infekcija.

Svaka upala urogenitalnog trakta zahtijeva ginekološki pregled, liječenje i mnogo strpljenja, ali uz pravilan pristup nije nerješiv problem. Uobičajena terapija bakterijske vaginoze odgovarajućim lijekovima vrlo je efikasna, ali bolest se vraća upravo zbog poremećene mikroflore. Bakterijska vaginoza se ponavlja u 15-30% slučajeva već u prva tri mjeseca nakon liječenja, a nakon dužeg perioda gotovo 50% žena ima iste simptome. Uz liječenje akutne infekcije, izuzetno je važno oporaviti vaginalnu floru.

Očuvanje ravnoteže vaginalne mikroflore je izuzetno važno i za liječenje i za prevenciju vaginalnih infekcija

Najjednostavniji, a uz to najefikasniji način obnavljanja vaginalne flore je podizanje količine laktobacila oralnim probiokulturama. Pri tome, tehnologija izrade kapsule mora zaštititi mikroorganizme pri prolazu kroz digestivni sistem a probiotički sojevi moraju biti odabrani prema efektu koji se želi dobiti. Zato probiokulturu treba pažljivo odabrati i koristiti dovoljno dugo da stabilizuje vaginalnu floru i tako pomogne u sprečavanju ponavljanja infekcije.

Istraživanja su pokazala da soj probiotika Lactobacillus rhamnosus u obliku kapsula koje se piju, vrlo efikasno uspostavlja i održava ravnotežu vaginalne mikroflore i smanjuje učestalost recidivirajućih infekcija. Oralno uzimanje ove probiokulture jednostavno je i prikladno svakom životnom dobu žene. Posebno je prihvatljivo za trudnice i djevojke kod kojih se liječenje ne smije provoditi konvencionalnom terapijom.

Kombinacija probiotika i brusnice ujedinjeni u borbi protiv vaginalnih infekcija

Čest uzročnik bakterijske vaginoze je bakterija escherichia coli. Brusnica, zahvaljujući proantocijanima tipa A, sprečava vezivanje bakterija na sluznicu urogenitalnog sistema te tako onemogućava razvoj infekcije, dok probiotičke bakterije obnavljaju vaginalnu mikrofloru i svojim metaboličkim produktima održavaju kiseli pH vaginalnog sekreta te vaginalnu sredinu čine nepogodnom za razvoj patogenih mikroorganizama.

Oralni preparati na bazi probiotika se posebno prepo­ručuju kod ponavljajućih vaginalnih infekcija, kod oslabljenog imunog sistema, te nakon antibiotske terapije ili drugih lijekova koji utiču na kvalitet vaginalne mikroflore.

Odgovorno polno ponašanje te uredne životne i higijenske navike osnova su očuvanja intimnog zdravlja žene, a probiotici koji sadrže specifične sojeve lactobacila nezaobilazna su pomoć u tim nastojanjima.

X
Add to cart