Urinarne infekcije

Kako nastaju urinarne infekcije (UTI)?

Da li ste znali da urinarne infekcije, poslije respiratornih, predstavljaju drugu najčešću infekciju? Studije su pokazale da uzročnici urinarnih infekcija u najvećem procentu dolaze iz debelog crijeva, uključujući i bakteriju E.coli.

Simptomi urinarnih infekcija su:

  • učestala potreba za mokrenjem
  • otežano zadržavanje urina
  • bolan osjećaj pečenja
  • uprkos osjećaju “urgentnosti”, mokrenje je minimalno,
  • urin može imati mliječni ili mutan izgled, čak i crvenkast ukoliko postoji prisustvo krvi

Prethodniencija, liječenje, terapija

U terapiji urinarnih infekcija najefikasnijom se pokazala kombinacija antibiotika i probiotika. Antibiotici se koriste u prvoj fazi liječenja. Suprimiraju rast i razmnožavanje mikroorganizama. U drugoj fazi liječenja, preporučuje se primjena oralnih probiotika. Oralni probiotici omogućavaju uspostavljanje normalne crijevne i vaginalne mikroflore, te sprečavaju relaps gljivičnih i bakterijskih infekcija.

Probiotici, dobre bakterije, smanjuju koncentraciju patogena u  donjim particijama digestivog trakta

Predhodno smo spomenuli da najveći broj uzročnika urinarnih i vaginalnih infekcija dolazi iz debelog crijeva. Jednostavno prelaze preko sluznice međice, dolaze na vaginalnu sluznicu i izazivaju vaginalne infekcije, a preko mokraćne cijevi dolaze u mokraćnu bešiku i izazivaju urinarne infekcije.

Probiotici, dobre bakterije, naročito sojevi koji naseljavaju donje particije digestivnog trakta (L.rhamnosus, L.acidophilus, L.rheuteri), ukoliko se primjene oralno, prolaze kroz cijeli digestivni trakt i smanjuju količinu patogenih mikroorganizama u debelom crijevu.

Kako djeluju probiotici?

Probiotici, iako se primjenjuju u vidu farmaceutskih oblika (tableta, kapsula, praškova) predstavljaju žive bakterije, prerađene posebnom tehnikom liofilizacije, tako da sva njihova svojstva ostaju očuvana. Ukoliko se primjenjuju oralno, probiotici svoje djelovanje ispoljavaju na sluznici digestivnog trakta, dakle ne prelaze u sistemsku cirkulaciju. Vezuju se za sluznicu, umnožavaju se, kolonizuju, stvaraju fizičku barijeru na sluznici digestivnog trakta koja ne dozvoljava da se patogene baktrije vezuju i zadržavaju. Osim toga, kao živi mikroorganizmi daju produkte metabolizma (mliječnu kiselinu, vodonik peroksid, sirćetnu kiselinu) koji sredinu debelog crijeva čine kiselom i nepodobnom za opstanak patogenih bakterija.

Patogene bakterije, uključujući i E.coli, zbog povećane koncentracije probiotskih bakterija napuštaju debelo cijevo te se tako koncentracija uzročnika urinarnih i vaginalnih infekcija značajno smanjuje.

Brusnica i probiotici se u svom djelovanju nadopunjuju

Brojne kliničke studije potvrdile su blagotvorno djelovanje kombinacije probiotika i brusnice u prevenciji i liječenju infekcija urogenitalnog trakta. Brusnica sadrži aktivnu komponentu, proantocijanidin tipa A, koji ispoljava anti-adhezivna svojstva. Vezuje se za fimbrije bakterije E.coli i sprečava njeno vezivanje za sluznicu urinarnog trakta. S obzirom da se proantocijanidini resorbuju iz digestivnog trakta i izlučuju putem urina, svoje djelovanje mogu ispoljiti u mokraćnoj bešici gdje je zadržavanje urina najduže.

Prema tome, probiotici svoje djelovanje ispoljavaju na sluznici digestivnog trakta tako što stvaraju fizičku barijeru za vezivanje patogena i svojim metaboličkim produktima stvaraju kiselu sredinu nepogodnu za život patogenih bakterija, dok proantocijanidini tip A iz brusnice svojim anti adhezivnim svojstvima onemogućavaju vezivanje i zadržavanje E. coli.

Preporuke za sprečavanje infekcija urogenitalnog trakta

  1. Nakon ili u toku terapije antibioticima, preporučuje se upotreba probiotskih preparata kao i preparata na bazi brusnice. Preparati na bazi probiotika i brusnice se mogu koristiti više puta u toku godine kako bi se održavala zdrava flora digestivnog trakta koja nas čuva od prevelike koncentracije patogenih bakterija.
  2. Higijena je veoma važna – da bi se zaštitio maokraćni kanal od bakterija koje se nalaze oko anusa, potrebno je prati genitalije jednom dnevno običnom vodom, obavezno prije i poslije seksulanog odnosa.
  3. Pijte dosta vode – bakterije se razvijaju u koncentrovanom urinu. Ukoliko uzimate dovoljno vode (8 čaša dnevno) urin će ostati razrijeđen i sistem se ispira.
  4. Često praznite bešiku (u intervalima od 3 sata) – zadržavanje urina može dovesti do rastezanja bešike i smanjiti mogućnost pražnjenja. Ostaci urina mogu dovesti do infekcije.
  5. Odmarajte se.
X
Add to cart