Hiperpigmentacija, crvenilo i iritacija

Učestalo i dugotrajno izlaganje UV zračenju, hormonske promjene (trudnoća, kontraceptivi, menopauza), nanošenje neodgovarajuće kozmetike i parfema, kao i upalne promjene na koži (akne i dr.), mogu dovesti do crvenila na koži, iritacije kože i povećanog stvaranja pigmenta melanina, što se manifestuje pojavom tamnih fleka na koži, hiperpigmentacijom.

Pigment melanin može se odlagati  u površinskom sloju kože, epidermisu  ili u dubljem sloju, dermisu, od čega zavisi i uspješnost i intenzitet liječenja ovog estetskog problema. Najčešći oblici hiperpigmenacija su: staračke pjege, sunčane pjege i melasma.                                            

Staračke pjege su estetska anomalija koja se javlja kod svijetlih tipova kože. Pojava staračkih pjega samo je prirodna manifestacija starenja organizma, ali i posljedica ponavljanog i dugotrajnog izlaganja suncu tokom cijelog života. Različiti faktori dovode do toga da se pigmenti na nekim mjestima više nakupljaju, a zbog manjkavog metabolizma ne mogu se ukloniti iz organizma. Staračke pjege se najviše javljaju na dijelovima tijela izloženim suncu (gornje strane šaka, podlaktice, lice, dekolte).

Sunčane pjege ili efelide takođe spadaju u estetske anomalije. Najčešće se javljaju kod osoba svijetle ili crvene kose i blijede puti. Nalazimo ih na nosu, obrazima i čelu te rijeđe po dekolteu, ramenima i nadlakticama, a javljaju se već u ranoj dječjoj dobi. Efelide se nasljeđuju. Obično su ljeti izraženije zbog uticaja UV zračenja, dok su zimi bljeđe ili čak nevidljive.

Melasma je najčešća promjena pigmenatacije vezana uz trudnoću i istovremenu izloženost suncu bez zaštite od UV zraka. Osim uz trudnoću melasma se može javiti i kod uzimanja kontraceptivnih pilula i nekih drugih lijekova.

Kozmetički preparati koji sadrže etarska ulja i supstance koje mogu djelovati kao fotosenzibilizatori (posebno supstance biljnog porijekla), mogu nakon aplikacije i izlaganja suncu uzrokovati hiperpigmentaciju. Parfemi takođe mogu izazvati hiperpigmentacije na fotoeksponiranim područjima i možemo ih povezati sa pigmentacijom na rubnim dijelovima lica i vrata te području oko ušiju gdje se najčešće i nanose.

Kleopatrina kupka s mlijekom i medom

Drevni rituali vječne ljepote i nakon više od dva milenijuma predstavljaju inspiraciju i osnovu današnje kozmetičke industrije. Najpopularniji mit o ljepoti vezan je za Kleopatru i njenu kupku od mlijeka i meda.

Mlijeko sadrži više od 200 vrijednih sastojaka, kao što su mliječna mast, bjelančevine i mliječna kiselina. Ti sastojci su hranjivi za organizam, a istovremeno njeguju kožu, vitalizuju protektivni sistem i podstiču regenerativnu sposobnost kože.

Med veže vlagu u koži i tako je štiti od prekomjernog isušivanja. Osim toga, med sadrži vitamine i bjelančevine slične onima koje se pojavljuju u strukturi kože. Med djeluje poticajno na prokrvljivanje kože, a i izravnava bore zato što ima sličnu pH vrijednost koži.

Čarobni recept Kraljice Nila: u veliku zdjelu pomiješajte ¼ šoljice meda zatim dodajte istu količinu mlijeka u prahu, dodajte.

Savršena terapija u liječenju hiperpigmentacija ne postoji i uobičajeno je da se kreme koriste dugo kako bi se postigli odgovarajući rezultati. Ukoliko se hiperpigmentacija nalazi samo u epidermisu, površinskom sloju kože, lakše je liječenje i brži odgovor pacijenata. Ako pigmentacija zahvata dublje slojeve kože, liječenje će najvjerovatnije trajati duže i biće potrebno nekoliko alternativnih oblika liječenja.

U terapiji hiperpigmentacije koriste se preparati za izbjeljivanje s različitim aktivnim supstancama (retinoična kiselina, azelaična kiselina, kojična kiselina, hidrokinon i arbutin te C vitamin). U dermatološkim ordinacijama u terapijske svrhe mogu se primjenjivati hemijski pilinzi, krioterapija, mikrodermoabrazija kože, te terapija laserom. Uz sve navedene tretmane vrlo je važna jaka zaštita od sunca, a osobe koje su sklone hiperpigmentacijama moraju koristiti fotozaštitu tokom cijele godine.

Za osnovnu njegu, tretman hiperpigmentisane kože, tretman iritirane kože, crvenila na koži, izuzetne rezultate daje aktivni kozmetički sastojak LactokineTM fluid. Za razliku od ostalih aktivnih kozmetičkih sastojaka koje se koriste za ovu namjenu, preprati sa laktokinom mogu se koristiti tokom cijelog dana i nakon izlaganja suncu.

Laktokin se dobija iz mlijeka. Sadrži vrlo vrijedne sastojke kao što su mliječni proteini, vitamini A, D, E, B2 i B12, folna kiselina i kalcijum. Osim toga, najvredniji sastojak laktokina su aktivirane signalne molekule – citokini. Aktivirani citokini u kontaktu sa ćelijama kože, ubrzavaju aktivnost ćelija i omogućavaju ćelijama kože da reaguju brzo i  efikasno na promjene spoljašnje sredine i značajno ubrzavaju njihovu regenerativnu sposobnost.

  • Laktokin smanjuje proizvodnju melanina, pospješuje regenerativnu sposobnost ćelija kože i uspješno otklanja hiperpigmentisane mrlje.
  • Efikasno uklanja staračke pjege, pjege nastale tokom i nakon trudnoće, nakon intenzivnog sunčanja, kao i za vrijeme hormonske kontraceptivne terapije.
  • Smanjuje sintezu medijatora inflamatorne reakcije prostaglandina E2 i otklanja crvenilo na koži izazvano UV zračenjem
  • Stimuliše sintezu kolagena
  • Otklanja neželjene posljedice tretmana kože voćnim kiselinama

Sredina u kojoj se sve brzo mijenja, gdje su izraženi stresogeni faktori, sa visokim stepenom zagađenja, diktira visoku i efikasnu dnevnu zaštitu kože. Efikasna dnevna zaštita jača kožu i omogućava joj da se brže adaptira na promjene spoljašnje sredine.

X
Add to cart